Hoe vertel je een verhaal

Bemiddelingsbureau zorg

Waar komt al die stress vandaan?

Bemiddelingsbureau zorg vertellen over Psychische klachten, zoals lichte angst, concentratieproblemen, vermoeidheid of spanning, worden veroorzaakt door een combinatie van niet-helpende manieren om de wereld te ervaren. Als we die manieren veranderen, kunnen we ons meer ontspannen en minder gestrest voelen.

Vertel een ander verhaal, we kunnen ons gemakkelijker tot onze ervaringen verhouden door een alternatief en aangenamer verhaal te vertellen. Op die manier hoeven we het trauma van ons verleden niet meer te ervaren. Als we bijvoorbeeld iemand willen helpen om over een ex-vriendje of -vriendinnetje heen te komen, kan hun verhaal zijn dat het toen goed ging en dat ze nog steeds met elkaar overweg kunnen.

Zou het vertellen van een verhaal dat je beledigt nuttig kunnen zijn?

Als we een verhaal vertellen dat ons op de een of andere manier beledigt, voelen we ons vaak op de een of andere manier veroordeeld. Als we een verhaal vertellen dat ons op de een of andere manier beledigt, kunnen we ons daarom op de een of andere manier gekwetst voelen.

Het vertellen en hervertellen van een verhaal waarin we ons beledigd voelen, kan dus net zo nuttig zijn als het vertellen van een verhaal waarin we dat niet zijn. Dus als we ons beledigd voelen door iets wat iemand zegt, kunnen we vertellen dat we ons gekwetst en interessant voelen. Als we het gevoel hebben dat we hen de waarheid moeten vertellen, kunnen we zeggen dat het misschien moeilijk voor me is om deze waarheid te horen, maar in plaats van hen te vertellen wat het was, ga ik op een ander moment niet naar hen luisteren, zodat we ons allebei gehoord zullen voelen. Het kan nuttig zijn met hen te ondervragen wanneer zij u de waarheid vertellen.

Als iemand bijvoorbeeld iets zegt dat je beledigt en je vindt het moeilijk om het op deze manier te verwerken, kun je tegen hem zeggen ‘Ik begrijp hoe je je voelt, maar kun je me vertellen waar je het over had? De tweede keer dat je dit doet zal je je toch niet beledigd voelen omdat ze weten dat je luistert, ze kunnen zich op de een of andere manier beledigd voelen. Deze techniek kan bijzonder heilzaam zijn omdat het veel toestemming geeft tussen jullie twee om de waarheid samen te delen en te verwerken. Er kunnen ook andere technieken worden gebruikt die je in staat stellen een verhaal te vertellen zonder dat je je beledigd hoeft te voelen.

Breng dit naar het volgende niveau door jezelf te laten voelen wat je voelt.

Een van de meest voorkomende problemen bij het delen van gevoelens is dat we proberen te vermijden dat we zulke dingen voelen door onze meningen af te remmen en defensief te worden. Als we onszelf ervan weerhouden iets te voelen en gewoon in ons hart en onze ziel luisteren, zullen we vaak voelen wat er gezegd wordt. Als we daarentegen ons denken over onze gevoelens te snel afremmen, kunnen we onzin uitkramen (in tegenstelling tot de waarheid) en kunnen we uiteindelijk ruzie krijgen. Als we onszelf echter de tijd gunnen om onze emoties op te vangen, zullen we merken dat het gemakkelijker wordt om onze gedachten en gevoelens en onze percepties ervan te verwerken. Door bij onze gevoelens te blijven, kunnen we ontdekken dat veel van die gevoelens het nauwelijks waard lijken om mee om te gaan.

En door niet te proberen onze gevoelens te vermijden, kunnen we ons vermogen om te voelen verdiepen ten opzichte van ons vermogen om te zien. Sommige van onze gedachten en waarnemingen hebben hun wortels in het verleden en lijken misschien alleen vandaag aanwezig. Maar door gevoelens niet te vermijden kunnen we meer aanwezig en meer bewust worden.

Hoe zou de persoon naast je zich voelen in de rij? Wat zouden ze doen? Zou je in staat zijn om dat met hen te delen? Waar zou je naartoe lopen om die persoon te troosten? Hoe zou jij je voelen als je kind bij je wegliep zonder je te vragen of het goed met hem ging? Zoek een film waarin jij de regisseur bent. Sta jezelf toe het verhaal te vertellen en je leven te zien zoals jij het zou willen. Jij bent degene die ervoor kiest om geen slachtoffer te zijn, maar degene die niet tegen de stroom van het leven ingaat, maar het juist vindt.